22
ian

 După cum se ştie, Norvegia nu este un stat membru al UE, dar cooperează îndeaproape cu aceasta, ia parte la activităţile sale legislative, contribuie la bugetul acesteia şi participă la numeroase programe. Iată experienţa unui oraş norvegian de talie medie în ceea ce priveşte programul URBACT!

 

Deşi în ultimii ani Østfold s-a numărat printre cele mai active provincii în arena INTERREG, acesta nu mai participase niciodată  într-o reţea URBACT. De fapt, doar două oraşe din Norvegia au făcut acest lucru: Oslo, care este în prezent implicat în două reţele şi Notodden, oraş partener într-un proiect URBACT I. De aceea, reţeaua URBACT este o noutate pentru oraşele norvegiene, iar participarea în USEAct a pus Østfold pe o curbă de învăţare rapidă.

 

Motivul pentru care provincia a dorit să participe în URBACT II a fost acela că, în proiectele europene anterioare, autorităţile locale s-au concentrat mai ales pe zonele rurale iar acum ar fi dorit să se adreseze şi oraşelor, acolo unde trăieşte cea mai mare parte a populaţiei. Reţeaua USEAct a însemnat o alegere logică, deoarece utilizarea şi transformarea terenurilor şi densificarea urbană reprezintă subiecte cu care Consiliul Provinciei Østfold se confruntăîntr-o mai mare măsură faţă de celalte provincii norvegiene. Aceasta este o problemă foarte importantă şi oarecum controversată, existând deseori dezacorduri între municipalităţi şi alte autorităţi.

 

Provincia Østfold are 280 000 locuitori, din care aproape 80% trăiesc în 6 oraşe – Fredrikstad, Sarpsborg, Moss, Halden, Askim şi Mysen – iar populaţia acestora creşte în fiecare an. Ultimul Master Plan al Provinciei a fost finalizat în 2009 şi aprobat de autorităţile naţionale în 2011. Prin acest plan, provincia a fost prima care a prevăzut o strategie clară în ceea ce priveşte utilizarea terenurilor, cu limite stricte şi orientări pentru municipalităţi. Mulţi nu au fost mulţumiţi cu acest lucru, iar în unele locuri s-au înregistrat proteste puternice din partea politicienilor locali. Deşi de-a lungul timpului majoritatea şi-au dat seama de beneficiile unei abordări comune în ceea ce priveşte distrugerea suprafeţelor şi protejarea zonelor agricole şi naturale, totuşi multor municipalităţi încă le vine greu să găsească soluţii practice care să asigure dezvoltarea locală în aceste condiţii.

 

Participarea arhitecţilor din cele 6 oraşe în reţeaua USEAct alături de membrii Grupului Local de Sprijin (Consiliul Provinciei Østfold, Guvernatorul Provinciei Østfold şi Banca de Locuinţe Norvegiană) face parte din strategia de implementare a Master Planului Provinciei Østfold. Scopul este crearea unei reţele de oraşe în cadrul căreia să se descopere şi să se facă schimb de noi instrumente care să poată orienta dezvoltarea în direcţia dorită şi prin care să se poată evita consecinţele negative ale creşterii populaţiei urbane, aşa cum este, de pildă, expansiunea urbană.

 

Acest lucru a fost până acum o experienţă pozitivă, deşi extenuantă. Municipalitatea a învăţat multe în ceea ce priveşte conţinutul tematic de la experţi, de la parteneri şi de la fiecare membru al Grupului Local de Sprijin, şi a cîştigat o experienţă valoroasă lucrând în acest tip de proiect internaţional. Cel mai important eveniment de până acum a fost seminarul tematic ţinut în Østfold unde celorlalţi parteneri le-a fost prezentată provincia, cu calităţile şi provocările sale, şi în care au fost obţinute puncte de vedere ale participanţilor într-o nouă perspectivă. Alte evenimente importante au fost Universitatea de Vară URBACT II din Dublin şi cunoaşterea multor oameni talentaţi din Europa.

 

Grupul Local de Sprijin încearcă în prezent să realizeze un Plan Local de Acţiune dinamic, holistic şi realist. Cu 6 oraşe, 8 cazuri complexe şi sute de persoane implicate, acest lucru chiar este o sarcină grea. Totuşi suntem ncrezători că prin ajutorul şi sprijinul reţelei noastre europene vom reuşi să obţinem o contribuţie reală la viitorul durabil al provinciei Østfold din punct de vedere social, economic şi al mediului.

 

Linda Duffy, coordonator de proiect din partea provinciei Østfold

 

Mai multe la:

 

USEAct – minisite-ul reţelei URBACT

Raportul celei de-a 4-a întâlniri USEAct  –  documentul proiectului

0 Niciun comentariu

Comments are closed.