18
iul

Partenerii din reţeaua URBACT Alimente Sustenabile în Comunităţile Urbane ( Sustainable Food in Local Community), s-au întâlnit recent la Lyon (Franţa) pentru o vizită de studiu şi pentru a participa la ateliere de lucru. Gazdele le-au prezentat La Passerelle d’Eau de Robec, un magazin alimentar social ce vine în sprijinul populaţiei fără acces la produse de bază şi alimente bio şi care creează o legătură socială între persoanele nevoiaşe şi locuitorii din cartier.

 

 

“La Passerelle d’eau de Robec” este un ONG situat în sectorul 1 al oraşului Lyon, într-o zonă veche din centrul oraşului. În 2001, pe lângă activităţile obişnuite – asistenţă socială pentru categoriile de populaţie defavorizate, ateliere de lucru şi evenimente de consolidare a legăturilor sociale , “la Passerelle d’eau de Robec” a creat un magazin alimentar social, care are la bază un nou concept. Conform unei cercetări realizate în cartier, dar şi Cartei OTAWA pentru Promovarea Sănătăţii, legătura dintre sănătate şi viaţa precară a fost identificată ca fiind o prioritate. ONG-ul a decis să acţioneze în sprijinul categoriilor de populaţie defavorizate în ceea ce priveşte diversitatea alimentară, oferind în acelaşi timp şi asistenţă socială. Magazinul alimentar social vinde diverse produse, de la asistenţă socială până la produse proaspete locale ecologice, nu numai persoanelor defavorizate, ci şi cetăţenilor dornici să contribuie la această acţiune de solidaritate.

 

Băcănia socială are diferiţi furnizori. ONG-urile oferă produse de igienă, alimente proaspete, fructe şi legume. Companiile private livrează produse organice şi Fairtrade en-gros. Iar alimente proaspete locale sunt livrate de către producători (furnizorii lanţurilor mici de magazine).

 

Obiectivele iniţiale ale băcăniei sociale au constat în: asigurarea accesului persoanelor defavorizate la produse alimentare în scopul de a le menţine autonomia şi demnitatea, protejarea calităţii alimentaţiei şi implicit asigurarea unei sănătăţi mai bune, creerea unui loc de întâlnire/schimb de cunoştinţe pentru a promova legătura socială, şi pentru a dezvolta diversitatea socială în jurul unui proiect comun.
Pentru a atinge aceste obiective, magazinul alimentar social a creat un sistem aparte prin diversitatea produselor adresate unor categorii de populaţie provenind din medii sociale diferite.

Un sistem cu tarif dublu

 

Două tipuri de de membri au voie să cumpere de la această băcănie. Asociaţia a stabilit mai multe criterii pentru a deveni membru care poate beneficia de produsele comercializate în băcănia socială. Condiţiile de acces în calitate de “membri beneficiari” sunt:

  • Financiare (persoane cu venituri foarte mici sau fără venituri)
  • Rezidenţiale: membrii trebuie să locuiască în sectorul 1 sau 4 din Lyon (aria băcăniei)
  • Membrii să beneficieze de sprijinul reţelei sociale sau asociative
  • Să fie implicaţi într-un proiect de viaţă personal (loc de muncă, sănătate, cazare, etc.).

O “capacitate de cumpărare” se calculează pe baza resurselor şi cheltuielilor oamenilor. Cu doar 6 euro rămaşi pe zi şi pe persoană, o gospodărie poate fi considerată beneficiar. Calitatea de membru costă 3 € şi permite accesul la toate produsele propuse de băcănie pe parcursul unui an, putând fi reînnoită. Membrii pot cumpăra produse etice, adică organice, locale sau echitabile, la un preţ mai mic: aproximativ 50% mai puţin decât preţul mediu al pieţei.

 

Membrii care doresc să susţină un proiect etic/social finanţează o parte din proiectul băcăniei. Pentru ei, calitatea de membru costă 10 €, şi pot cumpăra numai produsele organice, locale şi provenite din comerţul echitabil, pe care acceptă să plătească un preţ puţin mai mare decât preţul de piaţă, dar produsele ecologice sunt vândute în vrac, scăzând astfel preţul.

 

Desigur, nu este suficientă oferirea unei game mai largi de produse, iar ONG-ul consolidează această acţiune prin organizarea de ateliere de lucru educaţionale şi evenimente legate de mâncare, gătit, cumpărare, etc…

 

Un pachet de asistenţă socială
“La passerelle d’Eau de robec” oferă un “pachet de asistenţă socială” la nivel global – cu beneficii economice şi sociale. Persoanele defavorizate pot avea acces la alimentele durabile şi consumul responsabil, care în mod convenţional este rezervată persoanelor cu o putere de cumpărare mai mare şi o conştientizare mai mare asupra importanţei consumului de alimente de calitate şi bio. Beneficiile sociale includ:

  • Consolidarealegăturii sociale datorită sprijinului oferit continuu de unasistent socialpersoanelordefavorizate.

 

  • Implicarea membrilor în proiectele băcăniei: colectareaproduselor alimentare, festivaluri, aşezarea produselor pe raft, etichetare, ateliere de lucru(despre gătit, nutriţieşi altele).

 

  • Amestecareaunor categorii de populaţie provenind dindiferite mediisociale.

 

Descoperiţi mai multe proiecte şi urmăriţi activităţile reţelei Sustainable Food in Local Communities pe blog-ul lor, locul unde acest articol a fost publicat iniţial!

0 Niciun comentariu

Comments are closed.