16
noi

Riga, capitala Letoniei, a fost Capitala Culturală Europeană în acest an, împreună cu oraşul Umea din Suedia. Proiecţiile de lumini speciale sunt aproape gata, chiar dacă vor fi repede înlocuite cu cele realizate cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului European, pe care Letonia o va deţine începând din luna ianuarie 2015. Dar programul actualei Capitale Culturale va mai continua încă o lună şi jumătate. În plus, luminile sunt foarte necesare în Riga, în noiembrie.

 

Este vorba despre acele lumânări aprinse luni seara, pe 11 noiembrie, pe malul râului, pentru a sărbători o sută de ani de independenţă a Letoniei, sau de luminile care s-au aprins pentru Festivalul anual al luminilor „Staro Riga” (”Străluceşte, Riga”), în timpul căruia clădiri din tot oraşul sunt decorate cu proiecţii de lumini. În acest an, locuitorii sunt invitaţi să participe la „colorarea” oraşului, expunând la ferestrele-balcon creaţii de lumină sau opere de artă făcute în casă.

 

Pentru unii cititori, această invitaţie ar putea suna foarte familiar. Ne reaminteşte de tradiţia Festivalului Luminilor (Fête des Lumières) din Lyon, Franţa – unde până în anul 1999, cele mai multe lumini erau emanate de lumânările puse în pahare de iaurt, pentru care copiii işi petreceau câteva după-amieze ca să le picteze şi care decorau ferestrele, balcoanele şi grădinile din Lyon şi oraşele învecinate, pe 8 decembrie. 1999 a fost primul an al actualului Festival al Luminilor, un festival de 4 zile, care are loc în jurul datei de 8 decembrie, când proiecţii de lumini pe monumente şi alte opere de artă şi mobilier urban pe bază de lumini animă oraşul.

 

Pentru multe persoane din Lyon, aceasta este una dintre tradiţiile oraşului şi un eveniment foarteaşteptat. Şi în Berlin, de asemenea, a avut loc de curând cea mai recentă ediţie a îndrăgitului Festival de Lumini – şi probabil cunoaşteţi şi alte oraşe europene care au un astfel de eveniment.

 

Probabil că este destulă lumină pentru toată lumea. Sau nu…? Aceasta este cu siguranţă una dintre întrebările cu care se confruntă conceptul de Capitală Culturală Europeană, ca şi oraşele care concurează la acest titlu, pentru a-şi mări influenţa culturală şi pentru mai multă recunoaştere.

 

Unul dintre conceptele celor din Riga pentru anul lor în calitate de Capitală Culturală este «Tu şi acum», punând accentul pe dialogul la nivel local şi pe participare, mai degrabă decât pe recunoaşterea exterioară. Pentru ilustrarea conceptului, anul a început cu un lanţ făcut din oameni care şi-au trecut cărţi din mână în mână pentru a transfera colecţia din biblioteca veche a oraşului în cea nouă, construită pe cealaltă parte a podului de peste râu.
Conceptul şi rezultatele au fost prezentate la evenimentul Connecting Cities (Conexiune între oraşe): Capitalele europene ale culturii. În Riga, desigur.

 

0 Niciun comentariu

Comments are closed.