06
dec

 Cum să trecem de la faza de idee şi prototip al inovării sociale la cea de implementare şi evaluare ? Iată câţiva paşi pe care i-a urmat în acest sens partenerul din Polonia al Reţelei-pilot “Hrană pentru o Planetă Verde”.

 

În Łomża, şcolile şi grădiniţele îşi procură singure produsele alimentare. Acest lucru înseamnă că trecerea către o alimentaţie publică durabilă – conform conceptului “Hrană pentru o Planetă Verde” – implică un permanent dialog cu reprezentanţii fiecărei unităţi. De asemenea, presupune o strânsă colaborare cu agricultorii din regiune, astfel încât grădiniţelor şi şcolilor ce doresc să ofere o alimentaţie durabilă să li se poată garanta că primesc produsele adecvate.

 

Cooperarea dintre municipalitatea Łomża şi fermierii locali a început încă din primele stadii ale proiectului. Pentru a veni în întâmpinarea acestui proces, a fost semnat un parteneriat cu Centrul de Consultanţă Agricolă Podlaskie, ai cărui consilieri aduc contribuţii valoroase la dialogul continuu cu fermierii. “În paralel, am organizat întâlniri cu directorii instituţiilor de învăţământ pentru a-i informa despre proiect şi despre ambiţia noastră de a schimba sistemul de alimentaţie publică în oraşul nostru”, a declarat Daria Lutrzykowska, responsabil de comunicare şi un membru important al echipei de proiect. “O parte importantă a acestui proiect a fost, desigur, educarea părţilor interesate şi demonstrarea avantajelor conceptului nostru. Numai atunci când înţeleg şi adoptă conceptul, vor începe să cumpere produse ecologice de la fermierii locali. “

 

În luna mai, Łomża a participat la prima conferinţă transnaţională a proiectului, care a avut loc în Södertälje, Suedia. Conferinţa a oferit ateliere de lucru, seminarii şi vizite de studiu, pentru ca partenerii să înţeleagă mai bine ce înseamnă “Hrana pentru o Planetă Verde”. Dar a însemnat, de asemenea, şi un schimb în care bucătarii şi personalul de bucătărie din toate oraşele partenere au avut posibilitatea să lucreze în cantinele grădiniţelor şi şcolilor şi să pregătească alimentele conform acestui concept. Trei bucătari din Łomża au luat parte la acest schimb ce le-a oferit perspective valoroase privind modul în care conceptul poate fi aplicat în cantinele existente.

 

În luna iunie, echipa de proiect din Łomża a organizat o amplă conferinţă intitulată “Alimente sănătoase în instituţiile de învăţământ“. Conferinţa a prezentat exemple din activităţile din Södertälje privind alimentaţia publică durabilă şi a oferit, de asemenea, bucătarilor şi personalului de bucătărie din Södertälje posibilitatea de a vizita bucătării din Łomża şi de a finaliza schimbul bilateral iniţiat în Södertälje în luna mai.

 

Imagini de la Conferinţa “Alimente sănătoase în instituţiile de învăţământ”, ce a avut loc la Łomża în luna iunie.

 

La conferinţă au participat peste 100 persoane, între care vice-primarul oraşului, funcţionari publici şi membri ai consiliului municipal, precum şi directori ai instituţiilor de învăţământ, conferinţa având un mare succes. Astfel, nu numai că a crescut gradul de înţelegere şi conştientizare a proiectului, dar şi mai mulţi oameni i s-au alăturat prin implicarea lor în Grupul Local de Sprijin. În tot acest timp, oaspeţilor conferinţei li s-au servit mese pregătite conform conceptului “Hrană pentru o Planetă Verde” de către echipa nou formată din bucătari suedezi şi polonezi.

 

În prezent, mai multe instituţii de învăţământ cumpără produse ecologice de la fermierii locali din Łomża şi din împrejurimi. Anul acesta vacanţa de vară a fost o ocazie foarte bună de răspândire a conceptului privind alimentele sănătoase şi ecologice. Acest lucru s-a datorat faptului că Grădiniţa nr. 8, forţa motrice în proiect, a fost una din grădiniţele din Łomża care a funcţionat pe timp de vară, copiii din alte grădiniţe închise venind aici. “Acest lucru ne-a oferit şansa să vorbim atât cu copiii cât şi cu părinţii lor despre ideile noastre privind hrana pe care dorim să o servim. Şi pe care chiar o servim în prezent”, spune Daria Lutrzykowska. „Mulţi părinţi s-au arătat interesaţi şi au reacţionat pozitiv la faptul că se poate obţine o hrană mai bună pentru copiii lor, fără a plăti mai mulţi bani.”

 

În ceea ce priveşte rezultatele proiectului, echipa din Łomża lucrează în prezent la versiunea poloneză a manualului elaborat de oraşul Södertälje – Hrana pentru o Planetă Verde în Practică, ce conţine informaţii şi idei cu privire la acest concept, precum şi reţete locale adaptate pentru a putea fi utilizate de către bucătarii şi personalul lor din grădiniţe. În ceea ce priveşte legătura cu elaborarea politicilor în Łomża, scopul acestui proiect este de a începe un proces care va duce în cele din urmă la crearea unei Politici municipale de Alimentaţie. Daria Lutrzykowska explică faptul că, deşi procesul este lent, există totuşi un progres. “În primele stadii ale proiectului au avut loc discuţii cu politicienii referitor la crearea unei Politici de Alimentaţie. Răspunsul a fost ezitant. Dar, după conferinţa transnaţională din Mollet del Vallès (Spania), la care au participat câţiva importanţi factori de decizie politică, s-au văzut unele schimbări. Aceştia şi-au dat seama că schimbarea nu trebuie să fie foarte costisitoare şi că aduce şi alte beneficii: crearea de locuri de muncă, promovarea regiunii etc. În orice caz, în noiembrie avem alegeri în Łomża şi, înainte de a şti rezultatul, nimeni nu este cu adevărat pregătit să ia vreo decizie finală. “

 

Delegaţia din Łomża în timpul conferinţei transnaţionale din Mollet del Vallès.

 

“Aceasta este situaţia actuală şi vom profita din plin de ea”, conchide Daria Lutrzykowska. „Cel mai important lucru este că se văd o schimbare şi o voinţă tot mai mare din partea factorilor de decizie politică în abordarea acestei probleme de alimentaţie durabilă în şcolile şi grădiniţele noastre. “

 

Citiţi mai mult:

Diet for a Green Planet pilot network – minisite-ul URBACT

Diet for a Green Planet in Practice – publicaţia proiectului şi carte de bucate

0 Niciun comentariu

Comments are closed.