16
oct

Acum, când activitățile lor se apropie de final, rețelele URBACT încep să vadă rezultatele muncii lor grele. Acesta este cazul ENTER.HUB care a reuşit să asigure, în vara acestui an, semnarea unui Protocol de Intenții de către reprezentanții aleși ai tuturor orașelor implicate în rețea. Ce reprezintă acest protocol și care este scopul lui?

 

„Ideea de a avea un protocol semnat de toate orașele partenere a venit din necesitatea de a implica mai activ și mai puternic factorii de decizie politică din cadrul proiectului, mai ales din partea oraşelor noi”, explică Alessandra Carollo, Manager de proiect la Reggio Emilia, partner lider în rețeaua ENTER.HUB. Fiind un moment de schimbări în administraţia multor oraşe partenere, ideea unui protocol a fost foarte necesară. Aceasta a însemnat, de asemenea, posibilitatea de a invita factorii de decizie politică la o întâlnire transnațională, dându-le astfel posibilitatea de a-şi întâlni omologii și de a vedea exact ce reprezintă ENTER.HUB și ce fac oraşele implicate.

 

Dar care este scopul Protocolului? Alessandra explică: „Semnarea protocolului reprezintă un angajament suplimentar al factorilor de decizie politică (și al orașelor și regiunilor noastre) pe tema ENTER.HUB, de asemenea, şi după terminarea proiectului. Totodată, dorim să continuăm să lucrăm și să promovăm rezultatele proiectului, la nivel de proiect, și anume prin dezvoltarea Planurilor Locale de Acţiune. Este deosebit de important să vizezi prioritățile partenerilor și să fii mai eficient pe viitor în ceea ce priveşte cererile de finanțare pentru punerea în aplicare a Planurilor Locale de Acţiune”.

 

Prin semnarea protocolului, orașele au fost de acord cu asumarea obligaţiei de a continua munca pe care au făcut-o pentru dezvoltarea unor abordări comune privind consolidarea și exploatarea hub-urilor mobile în orașele europene de dimensiuni mijlocii. Mai exact, au de gând sprijine și să promoveze o viziune globală a transportului și dezvoltării teritoriale, care ia în considerare mobilitatea, rețelele de transport și, în special, TEN-T ca o coloană vertebrală europeană în ceea ce privește conexiunile și interacțiunile, dar și în ceea ce privește dezvoltarea teritorială. Orașele ENTER.HUB vor promova, de asemenea, sistemele de transport durabile, comune și ușor disponibile peste tot în Europa, pentru a face orașele și regiunile mai accesibile, mai atractive și mai competitive. În sfârşit, oraşele se angajează să-şi împărtăşească practicile și să folosească acest schimb de cunoştinţe și practici pentru a-şi îmbogăți viziunea lor comună și strategică privind viitorul Europei la diferite niveluri teritoriale, având în vedere noua perioadă de programare financiară 2014-2020, în ceea ce privește dezvoltarea urbană și infrastructura.

 

Foto: Benjamin Stäudinger (Flickr)

 

Information suplimentare pe:

Website-ul URBACT – Reţeaua ENTER.HUB

documentul  reţelei – Protocolul de intenţii ENTER.HUB

0 Niciun comentariu

Comments are closed.