01
noi

Din nou la drum. Între sfârşitul lunii octombrie 2014 şi începutul anului 2015 URBACT organizează sesiuni de informare naţionale (Info-Days) în toată Uniunea Europeană. Este o oportunitate pentru oraşele participante la URBACT să împărtăşească câteva dintre poveştile de succes din actualul program, care se apropie de final. Şi, desigur, vom explica modul de funcţionare a Programului URBACT III, cu accent pe schimbările pe care le-am făcut.

 

Pentru echipa URBACT este o şansă să simţim pulsul fiecărui loc. Aşa că pentru pregătirea sesiunilor de informare am colaborat strâns cu ministerele naţionale, pentru a ţine seama de priorităţile actuale şi viitoare ale oraşelor.

 

Oraşul Riga m-a surprins

 

Săptămâna trecută am învăţat câteva lucruri la Riga, în timpul primului Infoday URBACT. Acum ştiu că în timp ce restul Europei se poate bucura în afara sezonului de temperaturi cu două cifre, în capitala letonă, în mijlocul lui octombrie temperatura poate fi sub zero. De asemenea, am învăţat despre controversatul model de strângere de fonduri introdus la plată de către noua şi emblematica Bibliotecă Naţională (care a inclus fonduri provenite de la o taxă pentru utilităţi). Dar cea mai mare surprindere a mea a fost dorinţa municipalităţilor letone de a lucra în mod diferit cu părţile interesate, precum şi o mai bună înţelegere a provocării pe care aceasta o poate reprezenta.

 

În timpul punctului culminant al sesiunii noastre de Întrebări şi răspunsuri, un participant a întrebat: „Dar cum putem lucra diferit cu cetăţenii şi alte părţi interesate?” Este o întrebare perfectă pentru URBACT, pe care participanţii la astfel de sesiuni cred că am pus-o la cale! Dar nu, ea a fost autentică, şi în săptămânile următoare în timpul show-ul nostru mă aştept să apară din nou şi din nou.

Riga şi Bruxelles îşi unesc bulinele

 

Infoday-ul din Riga a venit la sfârşitul unei luni în care consolidarea capacităţii actorilor din oraş a fost o temă proeminentă. În acest cadru, sprijinirea funcţionarilor publici ca să poată colabora mai eficient cu cetăţenii a fost o sub-temă recurentă. În timpul evenimentului Open Days de la Bruxelles, am găzduit un workshop al Comisiei Europene axat pe consolidarea capacităţii. Într-o sală arhiplină, un oficial danez, un funcţionar public polonez şi un activist grec din cadrul unui ONG s-au entuziasmat de modul în care programul URBACT a sprijinit dezvoltarea lor profesională. Corelarea experienţei URBACT cu rolurile lor specifice din oraş au explicat modul în care participarea în cadrul reţelei, la Schema Naţională de Instruire URBACT, la Universitatea de Vara URBACT şi la Seminarul de Instruire pentru reprezentanţii aleşi ai administraţiei publice au influenţat modul în care lucrează ei acum.

 

Alte evenimente din luna octombrie au subliniat importanţa consolidării capacităţii de sprijin în oraşele noastre. La întâlnirea Reţelei de dezvoltare urbană a Comisiei Europene s-au stabilit oportunităţile disponibile pentru oraşe în noua perioadă de programare. De asemenea, s-au ridicat mari întrebări cu privire la disponibilitatea lor de a optimiza aceste oportunităţi. In cadrul evenimentului s-a discutat mult despre noile instrumente teritoriale (în special despre ITI şi CLLD), ca şi despre provocările anticipate de unele oraşe în utilizarea acestor instrumente (dintr-o serie de motive). S-a pus, de asemenea, un puternic accent pe abordările inovatoare integrate – după o introducere inspirată a antreprenoarei Eva Gladek – care a subliniat trecerea de la rolul de autoritate în oraş la cel de intermediar şi facilitator.

 

Compatibilitatea cu mesajele Workstream, în curs de dezvoltare

 

Şi în noile workstream-uri URBACT, putem vedea mesaje importante care apar cu privire la măsura în care autorităţile oraşului sunt gata să lucreze diferit cu părţile interesate. Workstream-ul Inovării Sociale subliniază rolul de brokeraj din ce în ce mai solicitat de angajaţii autorităţilor oraşului, ceea ce oraşul Amersfoort descrie ca fiind „funcţionarul public crescut în aer liber”, care lucrează confortabil în afara biroului, în interiorul şi alături de comunitate. Workstream-ul privind intervenţiile de mediu explică modul în care oraşe ca Hamburg şi Växjö implică un întreg evantai de părţi interesate – inclusiv cetăţenii – în dezvoltarea durabilă.

 

 

Consolidarea capacităţii în etapa centrală

 

Pentru mine, întrebarea venită din partea oraşului Riga, împreună cu principalele dovezi ale evenimentelor recente din oraş, susţin decizia noastră de a plasa consolidarea capacităţii oraşului în etapa centrală, în cadrul noului program URBACT. De-a lungul programului URBACT II, această necesitate a devenit tot mai evidentă, condusă de o serie de factori care includ reducerea fondurilor publice din cauza crizei, impactul continuu al tehnologiei şi modificarea aşteptărilor publice privind la serviciile oferite de administraţia publică. Efectul Internet a pus presiune asupra angajaţilor din oraşe să lucreze în mod diferit şi cu niveluri mai ridicate de eficienţă şi inovaţie. Rolul autorităţilor oraşului se schimbă, iar în Europa adaptarea la această schimbare este departe de a fi uniformă.

 

Deci, ce a învăţat echipa URBACT despre activitatea de consolidare a capacităţii din cadrul programului actual? Răspunsul scurt este – o mulţime de lucruri! Acum, aş sublinia doar următoarele:

 

  • Există o cerere mare pentru platformele de e-Learning – spaţii comune unde se dezvoltă încrederea între participanţi.

 

  • Oportunităţile de „learning by doing” sunt extrem de benefice – Universitatea de Vară URBACT, folosind un mediu urban simulat, este un excelent exemplu.

 

  • Programele de consolidare a capacităţii care implică modele ale părţilor interesate sunt foarte eficiente – deoarece produc expunerea la alte perspective.

 

  • Instrumentele de lucru sunt utile – dar şi mai utile, când sunt asigurate de traineri şi mentori.

 

  • Oportunităţile reprezentanţilor aleşi de a învăţa de la colegii lor de oraş – deşi reprezintă o provocare în cadrul proiectului, succesul programului nostru pilot a subliniat acest lucru.

 

 

Aşadar, pentru că am finalizat detaliile noului program, prin abordarea noastră construim aceste lecţii şi încercăm să îmbunătăţim ceea ce am creat până acum. La fel, discuţiile noastre cu oraşele, despre ceea ce au nevoie de la noi în noua perioadă de programare, continuă. Ne puteţi anunţa prin canalele noastre de social media sau direct pe acest blog. Sau, desigur, vorbind direct cu noi, la evenimentele Infoday. Aşteptăm cu nerăbdare să ne vedem acolo!

 

Articol de legătură: „Practica fără activitate este un final ratat: trebuie să ne concentrăm pe consolidarea capacităţii părţilor interesate”.

 

Autor: Eddy Adams

Articole scrise de Eddy Adams

0 Niciun comentariu

Comments are closed.