full
color
#d9d9d9
https://www.incd.ro/wp-content/themes/smartbox-installable/
https://www.incd.ro/
#003366
style3
INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE ÎN CONSTRUCȚII, URBANISM ȘI DEZVOLTARE TERITORIALĂ DURABILĂ URBAN-INCERC

ConnectGREEN

Bine ati venit pe pagina ConnectGREEN!
logo connectGREEN

Întâlnire de lucru a partenerilor din proiectul ConnectGREEN, Budapesta, 25-27 septembrie 2019. Detalii …

Conferința Internațională Connectgreen

“Protected Areas – Cornerstones of Ecological Connectivity in the Carpathians and Beyond”,
28-30 Septembrie 2021, Visegrad – Ungaria

Interreg Danube Conference
(Detalii)

ATELIER DE LUCRU VIRTUAL – 18 mai 2021
privind integrarea biodiversității și conectivității ecologice în sectorul planificării teritoriale, în contextul proiectului

 

ConnectGREEN. Drum cu prioritate pentru natură

 

Regiunea Dunăre-Carpați reprezintă una dintre ultimele redute de sălbăticie pentru speciile de carnivore mari precum lupul, ursul brun și râsul. Dezvoltarea economică din regiune atrage însă după sine și o extindere urbană și de infrastructură care creează noi bariere de-a lungul coridoarelor ecologice de deplasare a animalelor sălbatice și contribuie la fragmentarea habitatelor.

 

Foarte puțini specialiști implicați în planificarea spațială dețin experiența necesară pentru a se asigura că, atunci când creează noi planuri de infrastructură, conflictul dintre dezvoltarea infrastructurii și conservarea naturii produce un impact cât mai redus. Mai mult, deși legislația anumitor țări impune planificatorilor să ia în considerare coridoarele ecologice, acest mecanism este slab implementat, în parte și din lipsa unor date solide și de încredere.

 

Prin proiectul ConnectGREEN, parteneri din țări și domenii variate de activitate (planificare spațială, cercetare științifică, mediul guvernamental, conservare) își unesc forțele pentru a crește capacitatea de identificare a coridoarelor ecologice și pentru a diminua conflictul dintre dezvoltarea infrastructurii și conservarea speciilor de animale sălbatice.

 

Menținerea și refacerea coridoarelor ecologice pot asigura populații viabile de carnivore mari în Munții Carpați și pot asigura supraviețuirea unuia dintre cele mai mari ecosisteme funcționale de pe continent.

 

Mai mult decât atât, această nouă abordare comună este menită să accelereze procesele de implementare ale mult-așteptatelor proiecte de infrastructură din regiune, în condițiile în care, din cauza neconformării la standardele de siguranță și mediu, acestea riscă să fie amânate.

 

Soluții pe termen lung pentru deplasarea animalelor sălbatice

 

Principalul obiectiv al proiectului ConnectGREEN (2018 – 2021) este de a menține, respectiv de a îmbunătăți conectivitatea ecologică între habitatele naturale, în special dintre siturile Natura 2000 și alte arii protejate de relevanță transnațională în eco-regiunea carpatică, respectiv România, Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia și Serbia.

 

În mod specific, proiectul are trei mari obiective:

♦Dezvoltarea de soluții inovatoare și recomandări pentru a identifica coridoarele ecologice și breșele de conectivitate într-un mod armonizat pentru ecoregiunea carpatică. Scopul este de a menține deplasarea transfrontalieră a speciilor, asociată cu serviciile ecosistemelor și un nivel ridicat al biodiversității în regiune.

♦Implicarea managementului ariilor natural protejate și a siturilor Natura 2000, a specialiștilor în conservare, a responsabililor de planificare spațială și a altor actori cheie într-o abordare integrate pentru întărirea capacității de a identifica și asigura managementul (a gestiona) coridoarelor ecologice.

♦Reconcilierea conservării naturii, planificării spațiale și dezvoltării în coridoarele ecologice și siturile Natura 2000 prin identificarea și utilizarea de direcții strategice și instrumente și practici.

 

Culoarele ecologice vor fi stabilite/identificate folosind noua metodologie a intregului lant muntos al Carpatilor in 4 segmente-pilot transnationale principale, astfel:

  1. Parcul National Piatra Craiului (Romania);
  2. Muntii Apuseni – Carpatii de Sud-Vest (Romania) / Parcul National Djerdap (Serbia);
  3. Carpatii de Vest (Republic Ceha – Slovacia); si
  4. Parcul National Bukk (Ungaria) / Aria naturala protejata Cerova vrchovina (Slovacia).”

 

Proiect co-finanțat din fonduri UE (FEDR, IPA)
         Buget total: 2.462.923,53 Euro
Contributia FEDR: 1.920.592,41 Euro
Contribuția IPA: 172.892,55 Euro

 

Website-ul proiectului:  http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/connectgreen

 

Puteți susține acest proces prin participarea la consultări și prin împărtășirea experienței dvs.

CoonectgreenIunie2019

25iunieInteregConectgreen

Coonectgreen2

Coonectgreen1

01

02

material word ConnectGREEN

scroll
Loading posts...
none
#003366
on
none
loading
#003366
off